Over Mij

Al jaren vind ik het een grote struggle. Wat moet ik eten? Wat is nou echt gezond? Wat is voor mij nou echt de juiste keuze? Nooit is het gelukt om daadwerkelijk met succes mijn eetwijze blijvend te veranderen. Ik ben een 'normaal' persoon, ik hou van eten, ik hou van een drankje doen, ik hou van borrelen en ik vind eten equivalent aan gezelligheid en andersom. Ik heb besloten mijn weg en zoektocht te documenteren in deze blog. In de eerste plaats doe ik dit voor mijzelf, het helpt mij om te schrijven over eten en (eerlijk is eerlijk), het is een stok achter de deur. Dit klinkt wellicht een beetje egoïstisch, maar ik geloof dat je alleen succesvol zal zijn in het bereiken van doelen (wat het ook mag zijn) als je het in de eerste plaats doet voor jezelf en niet voor de goedkeuring van- of populariteit bij- anderen. Op de tweede plaats is het wellicht een herkenbare worsteling voor heel veel anderen. Mogelijk heb je dezelfde vragen en problemen, en kan je in mijn reis wat handvatten vinden voor jouw reis. 

 

Mijn naam is Franciska, ik ben begin 30 en al sinds mijn vijftiende voer ik dit gevecht, al dan niet de ene keer met iets meer succes dan de andere keer. Uiteindelijk is het mij nooit gelukt om een blijvend succes te behalen en ook zeker niet om mijn hele doel te behalen. In eerste plaats denk ik dat een deel van de reden hiervoor is, dat ik nooit echt op een punt ben gekomen dat ik 'oké' was met mijn lichaam. Uiteindelijk lukte het mij dan ook nooit om door te zetten omdat de gedachte (die op walgelijke wijze suist van zelfmedelijden): "Wat heeft het voor zin? Het gaat me toch nooit lukken en ik word toch nooit zoals die andere vrouwen" overheerste. Nooit was ik eigenlijk sterk genoeg om die gedachte te overwinnen en het tegendeel te bewijzen. Nu ik eindelijk op een punt in het leven ben gekomen waarbij ik mij geestelijk rustig voel, ik mij geliefd en geaccepteerd voel en bovenal ik geen walging heb tegenover mijzelf. Ik voel mij meer krachtig dan voorheen. Wellicht was die acceptatie dus altijd een deel van het probleem als het gaat om mijn afvaldoelen. Echter, ik denk ook dat de manier van afvallen (veelal toch een soort vorm van hongerdieet) nooit de juiste is geweest. Hatelijk, dat eeuwige gevoel van trek en zin in allerlei dingen die niet mogen. Mijn doel in mijn zoektocht nu berust zich dan ook voornamelijk in een eetpatroon ontwikkelen welke duurzaam is en ik op lange termijn kan toepassen in mijn leven. Natuurlijk moet het een dieet zijn die ook in een fase van Detox of als er een afvalwens ligt, iets strenger toe te passen is. Maar, er moet een duidelijk balans zijn.

 

De diëten zoals we die allemaal wel kennen van Sonja Bakker, WW (of de oude WeightWatchers), het ei dieet, appeldagen, juicen, repen, poeders, pillen, schijf van vijf, eetmeters, calorieën tellen tot het Hollandse bammetje en de appel als tussendoortje.. I tried them all!! Zoals ik al zei, niets helpt of geeft langdurige effecten en aanpassing die voor mij blijven werken en mij (belangrijkste) gelukkig maken! Deze start is all new en ik kijk er naar uit! 

 

Tot slot merk ik op dat ik op geen enkele manier een voedingsconsulent ben of opgeleid ben voor het geven van adviezen. Wat ik schrijf is enkel mijn ervaring en wat ik tegenkom tijdens mijn zoektocht.