Peren Gyoza met Karamel saus

Gepubliceerd op 9 oktober 2020 om 09:00

Nashi Peer Gyoza

Challange 1! Welkom! In dit recept neem in jullie mee in een leuke twist op een heerlijk Japans gerecht. In mijn eerste TFC uitdaging heb ik gekozen om de Nashi Peer te gebruiken. De Japanse peer, zorgde bij mij voor drang om hem ook op een Japanse wijze te verwerken. Maar ja, ik ben niet echt thuis in de Japanse taarten. Ik koos daarom om mijn favoriete Japanse dumpling om te dopen tot een heerlijk dessert! Bekijk mijn hele challange op mijn instragram IG-TV myfoodylife_blog. Ook krijg je hier nog een kleine, extra kookinstructie!

Voor de Gyoza´s
(ca. 10 dumplings)

10 gyoza fellen (vergeet ze niet te ontdooien)

2 nashi peren

2 eetlepels rietsuiker

1 steranijs

2 kaneelstaafjes

1 limoen

200 ml water

1 eetlepel olijfolie

 

Voor de karamel

100 gram suiker

3 eetlepels water

100 ml slagroom

50 gram roomboter

 

Peren

 1. Snij de peer in partjes, en daarna in kleine blokjes.
 2. Neem een steelpan en doe de perenblokjes, de ster anijs en de kaneel toe aan de pan.
 3. Voeg twee eetlepels rietsuiker en de sap van 1 limoen toe aan het perenmengsel.
 4. Voeg circa 200 ml water toe aan de pan met peren of in ieder geval totdat de peren bijna onder water staan.
 5. Laat de peren gaar sudderen op laag tot middelhoog vuur. Dit duurt ongeveer 45 minuten, maar is ook afhankelijk van de peren en het vocht. Belangrijk is dat het meeste vocht om de peren is verdampt en dat je een gekookt perenmengsel overhoudt. Het mengsel moet namelijk straks zo ´droog´ mogelijk in de gyoza vellen. Hebben de peren langer nodig? Laat het mengsel dan doorkoken.

 

Karamelsaus maken

 1. Neem een steelpan en een kleine kookpan. In de kookpan laat je de slagroom op laag vuur warm worden. Laat dit niet koken.
 2. In de steelpan meng je de water met het suiker. Zorg dat al het suiker in contact is geweest met het water en maak de randen van de pan schoon zodat er geen onnodige kristallen aan de rand van de pan ontwikkelen of suiker kristallen kunnen verbranden.
 3. Laat de pan warm worden op laag vuur. Belangrijk is dat je het suiker mengsel gewoon laat staan. Trust me, ik weet hoe moeilijk het is want je hebt gewoon een drang om te roeren en draaien. Maar hou je in en laat het staan.
 4. Het mengsel zal eerst goudkleurig worden maar pas als je ziet dat het mengsel echt bijna bruin wordt, haal je de pan van het vuur en roer je met een garde de karamel.
 5. Voeg de warme room toe aan de karamel. Dit kan flink gaan bubbelen in de pan, dus schenk rustig en blijf goed roeren.
 6. Roer totdat je een mooi glad mengsel hebt.
 7. Zet de pan op laag vuur en meet met een kookthermometer de temperatuur van de karamel. De karamel is klaar als hij een temperatuur van 104 graden bereikt. Roer af en toe met een garde door de karamel en blijf de temperatuur in de gaten houden.
 8. Eenmaal 104 graad, haal je de karamel van het vuur. Voeg, blokje voor blokje, al roerend de roomboter toe.
 9. Laat de karamel afkoelen in een kan of kommetje.

 

Gyoza´s maken

 1. Voor het vullen van de gyoza’s is het fijn als je een klein ‘work station’ voor jezelf klaarzet zodat je alles om je heen hebt staan. Zorg dus dat je de vellen, de peren, een kommetje water en een bord klaar hebt staan.
 2. Neem een gyoza vel en leg deze op je vlakke hand.
 3. Schep 1 eetlepel vulling in het midden van de gyoza.
 4. Maak met je vinger de buitenrand van de gyoza vingerbreedte nat met water. Zorg dat je helemaal rond het gyoza vel gaat. Dit is belangrijk om de vellen te kunnen vouwen.
 5. Vouw de gyoza nu dubbel. Je kan er voor kiezen de gyoza strak te vouwen, maar je kan nu ook de vellen een klein extra vouwtje geven zodat je een speels effect krijgt.
 6. Vul en vouw alle gyoza’s.
 7. Neem de koekenpan of hapjespan en zet deze op middelhoog vuur. Verwarm de olie in de pan.
 8. Als de pan warm is, plaats je de gyoza’s in de pan.
 9. Laat de gyoza’s een mooie gouden kleur ontwikkelen aan de onderkant.
 10. Zodra de goudenkleur is ontstaan, neem je ongeveer 80-100 ml water en voeg je dit toe aan de pan. Zet het vuur zacht en plaats de deksel op de pan. De stoomontwikkeling in de pan zal zorgen dat de vellen garen. Na ongeveer 10 tot 15 minuutjes zal het vocht verdampt zijn en de gyoza’s gegaard.

 

Serveer de gyoza’s met ijs en de karamelsaus.

Belangrijke benodigdheden

Snijplank

Mes

Garde

Kookpan

Steelpan

Koekenpan of hapjespan met deksel

Kookthermometer

 

Serveertip! Groene thee ijs of slagroomijs is een heerlijke toevoeging aan dit gerecht.