Pomelo Chicken

Gepubliceerd op 12 november 2020 om 12:00

Pomelo Roasted Chicken

Voor mijn tweede TFC Challenge heb ik de pomelo vrucht mee gekregen! Pomelo is een grote citrusvrucht met daar omheen een vrij dikke schil. De vrucht die je tegenkomt na het verwijderen van die dikke schil is een heerlijk frisse, licht zure maar ook licht zoete citrusvrucht. De structuur is steviger dan dat van een sinaasappel en in mijn ogen om die reden perfect voor koken!

Bekijk mijn hele challenge op mijn instragram IG-TV myfoodylife_blog. Ook krijg je hier nog een kleine, extra kookinstructie!

Voor de kip

1 hele kip

Thijm

Rozemarijn

150 gram Ongezouten roomboter

1 pomelo

1 citroen

7 tenen knoflook

Zout

2 rode uien

500 gram aardappels, iets kruimig

200 ml kippen bouillon

Voor de chutney

5 Sjalotten

3 eetlepels lichte basterd suiker

150 ml Port

50 gram roomboter

2-3 eetlepels van het roombotermengsel van de kip

Pomelo (wat uit de kip komt)

Water

Voorbereiding

 1. Schil de pomelo en bewaar het vruchtvlees in een aparte kom. Snij bij de kop en de bodem van de vrucht, de schil er af. Maak van boven naar beneden snedes in de schil en pel deze los. Snijd met een groot mes de resterende witte schil van de pomelo af zodat je nog enkel een bal met vruchtvlees overhoudt. Tips voor het schillen vind je terug in mijn video op mijn Instagram account.
 2. Zorg dat de roomboter op kamer temperatuur is.
 3. We gaan bij de kip de huid van het filet los maken. Start bij nek van de kip en plaats je vingers voorzichtig tussen de huid en de borstfilet. Door zachtjes je vingers te bewegen, ontstaat er ruimte. Zorg wel dat de huid helemaal in tact blijft. Maak de ruimte tot de kont van de kip los. Kijk voor meer begeleiding ook mijn video!
 4. Het klinkt een beetje gek, maar ook breken we van te voren de ribben van de kip. Dit zorgt er voor dat er nog meer sappen vrijkomen bij het braden. De ribben breek je door een flinke duw bovenop de kip geven. Je hoort de ribben letterlijk kraken.

 

Kip en aardappeltjes

 1. Verwarm de oven voorop 230 graden.
 2. Om een heerlijk smakende kip te roosteren, gaan we eerst een botermengsel maken wat tussen de huid van de kip en het borstfilet zal mee roosteren. Plaats daarom 150 gram ongezouten roomboter in de blender. Voeg 4 teentje knoflook, 1 eetlepel citroen rasp, de blaadjes van 4 takjes thijm en wat zout toe. Blender het mengsel kort zodat het vermengd is met elkaar. Heb je geen blender? Meng de ingrediënten door met je vingers het geheel al knedend door elkaar te laten vermengen.
 3. Houdt vier eetlepels van het botermengel apart. De rest van het botermengsel verspreid je onder de huid van de kip.
 4. Vul de kip met het vruchtvlees van ongeveer 4 partjes Pomelo en 1 goede eetlepel botenmengsel. Dicht de holte van de kip met een halve citroen.
 1. Plaats de kip in de braadslede. Voeg aan de braadslede de gesnipperde rode ui, drie teentjes knoflook, 3 takjes thijm en rozemarijn toe. Besprenkel het geheel met olijfolie.
 2. Voeg de bouillon aan de braadslede toe en plaats de kip voor 10 á 15 minuten in de oven.
 3. Snijd ondertussen de aardappelen in partjes.
 4. Haal de kip uit de oven, draai de oven terug naar 180 graden. Verdeel de aardappeltjes rondom de kip en breng op smaak met zout en peper.
 5. Bedruip de kip met de sappen die onderin de braadslede liggen.
 6. Plaats de kip terug in de oven voor de volgende 45 minuten. Houdt de kip echter iedere 10 minuten vochtig door hem iedere keer even te glaceren met de sappen vanuit de braadslede.
 7. Haal de kip uit de oven, en laat hem rusten.
 8. Verwijder de citroen en het vruchtvlees van de pomelo uit de holte van de kip. Bewaar het vruchtvlees voor de chutney!

 

Tip! De sappen, takjes kruiden, ui en knoflook die achterblijven in de braadslede, kan je heel makkelijk in een koekenpan nog inkoken en hier een heerlijke jus van maken!

 

Chutney van Candy Sjalot en Pomelo

 1. Snijdt de sjalotten in halve ringen.
 2. Smelt de boter in een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de sjalot toe.
 3. Laat de sjalotten rustig in de boter gaar worden en voeg wat zout toe.
 4. Als de sjalotten gaar worden, voeg de port en drie eetlepels van het botermengsel toe aan de pan.
 5. Laat het geheel goed inkoken totdat je ziet dat de sjalotten goed gaar zijn en het vocht al dikker en meer verdampt is.
 6. Voeg de eetlepels lichte basterd suiker toe en roer goed door.
 7. Zorg er voor dat het geheel niet te dik wordt, en balanceer de substantie door steeds rustig water toe te voegen.
 8. Laat het geheel rustig inkoken en voeg een theelepel citroensap toe.
 9. Breng eventueel op smaak met wat zout.
 10. Zodra het mengsel goed is ingekookt, meng je de resten vruchtvlees van de pomelo er doorheen.

 

 Serveer de kip met de aardappels, chutney en een groente naar keuze!