Kokosolie

Gepubliceerd op 30 augustus 2020 om 20:46

Ik denk dat het al weer heel wat jaren geleden is dat ik voor het eerst de hype van kokosolie voorbij zag komen. Ik was op dat moment niet bezig met voeding en  heb mij er toen niet in verdiept en ben dus (toen) ook nooit overgestapt naar het gebruiken van kokosolie. Tegen de tijd dat ik mij er wel in wilde verdiepen gingen er alweer geruchten dat die veelbelovende kokosolie helemaal niet zo gezond voor ons zou zijn. Nu ik mij weer verdiep in voeding en er zeker (ondanks de negatieve berichten) nog heeel veel voorstanders zijn van kokosolie, ben ik weer op zoek gegaan naar antwoorden.

 

Één van de eerste plekken waar ik natuurlijk op uitkom is ‘the holy grail’ van onze Hollandse eetwijze, het voedingscentrum. Vooropgesteld dat zij heel veel informatie bieden over voeding en ongetwijfeld heel veel deskundigen hiervoor in dienst hebben en raadplegen, merk ik dat hun zienswijze (net zoals de schijf van vijf en calorieën beperkingen waar ik eerder over schreef) niet altijd rijmt met hoe mijn lichaam reageert. Natuurlijk begrijp ik echter dat zij in Nederland wel ‘DE’ instantie zijn voor voedingsadvies, en daarom wil ik ook nooit voorbij gaan aan hun informatie. Het voedingscentrum is heel duidelijk over kokosolie: Nee. Kokosolie bevat namelijk een hoog gehalte aan verzadigde vetten en daarvan weten we dat deze hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken, aldus het voedingscentrum. Zij raden om deze reden kokosolie af.

 

Duidelijke taal zou je denken. Waarom zijn er dan nog zoveel aanhangers van kokosolie en blijven zij volhouden aan hoe gezond kokosolie voor je is. Deze vaak superfoodslovende mensen wuiven eigenlijk de gehele negatieve beredenering van het voedingscentrum achter kokosolie van tafel. Sommige stellen zelfs dat we ook die verzadigde vetten nodig hebben. Als ik door de verschillende onderzoeken heen blader lijken de standpunten zich op verschillende zaken te berusten, en zelfs over die zaken kan men het niet eens worden. Het gaat hier over standpunten over verzadigde vetten, over de verschillende types cholesterol die aangewakkerd worden bij het eten van vetten, over zuren en de werking van die zuren op het lichaam, over onverzadigde vetten en of die nou wel of niet veel beter zijn onverzadigde vetten, over of de snelle opname van de vetten nou beter of juist niet beter zijn.. Ga zo maar door.. Eerlijk gezegd, na het lezen van alle informatie ben ik niet heel veel wijzer geworden. Toch zal ik de voornaamste (beweerde) voordelen van kokosolie opsommen:

 

  • Het gaat infecties tegen. Het laurine zuur in de kokosolie zou een antibacteriële werking hebben;
  • Het zou het goede cholesterol (HDL) verhogen waardoor het slechte cholesterol (LDL) afneemt. Ook dit zou mede ontstaan vanwege het hoge gehalte Laurinezuur in de olie. Overigens dus super tegenstrijdig met het voedingscentrum en ook hierover blijven beide kampen op alle punten elkaar tegenspreken.
  • Het kan ervoor zorgen dat je buikvet verminderd. Tell me more! Tell me more! Kokosolie zou de eetlust verminderen maar de vetverbranding ook nog kunnen verhogen. Dat zorgt logischerwijs voor gewichtsverlies. Er zijn onderzoek geweest en daaruit zou blijken dat met name het buikvet en vet rondom de organen verminderd als je kokosolie gebruikt.

Maar, nu je dus nergens een eenduidig antwoord kan vinden, wat kies je dan? Wat ik voornamelijk terug zie komen is dat onduidelijk is of en welke effecten het nou daadwerkelijk heeft op iemand zijn cholesterol. Nu weet ik niet veel van cholesterol, maar binnen ons gezin en familie is een te hoog cholesterol wel een erfelijk aangelegd probleem. Echter, niet iedereen is hier kennelijk even gevoelig voor. Dit verschilt dus per mens en ligt deels wellicht aan je aanleg tot het ontwikkelen van cholesterol problemen. Ik kan mij dan ook de waarschuwing van het voedingscentrum goed voorstellen. Echter, denk ik ook dat het feit dat het een redelijk pure vorm van vet is, het in ieder geval niet ongezonder zal zijn dan de ‘nepvetten’ die in een lab ontwikkeld zijn om bijvoorbeeld margarine te produceren.  Daarnaast denk ik dat voor iedere vorm van vet geldt, je hebt het nodig maar gebruik het met mate. Natuurlijk hebben we vetten nodig, immers ben ik daar tegenwoordig een voorstander van en heb ik mijn angst voor vetten echt vaarwel gezegd, maar blijf bewust van de pure vetten en overlaad je lichaam niet met onzin. Dat is waar ik nu voor kies. Ik gebruik zowel kokosolie, als olijfolie, als grasboter en wissel dit af. Ik kies hiervoor omdat ik op basis van alle beschikbare informatie niet een hele duidelijke en vooral geen eenduidige keuze kan maken. Ik ben zeker niet blind voor wat het voedingscentrum zegt, maar heb ook het gevoel dat het wel makkelijk is om alles op die verzadigde vetten te gooien en dus dat het hart- en vaatziekten veroorzaakt. Daarbij wil ik mij ook niet volledig afsluiten van die ‘wonderlijke’ voordelen van kokosolie.

 

Wederom kom ik dus voor nu terug bij het woord: ‘balans’. I love it! 😊