Doelen

Gepubliceerd op 30 augustus 2020 om 20:40

Het veranderen van je levensstijl, en dan met name je eetpatroon is denk 9 van de 10 keer aangewakkerd door de wens een gezonder lichaam te hebben. Je wil kilo's kwijt en de vetjes zien verdwijnen. Stiekem hoop je voor eeuwig en altijd een super mooi, strak en slank iemand te worden, te zijn en te blijven. Het liefst natuurlijk wel een slank iemand die dan ook weer alles kan eten en snoepen want die eeuwige behoefte heb je nou eenmaal. Ten minste, dat is mijn ervaring.

 

Kortgezegd, die nieuwe levensstijl behelst enkel het feit dat je minder weegt, een zandloper figuur hebt en wellicht nu kiest voor volkoren rijst in plaats van witte rijst. Dat is immers een aanpassing toch? Ondertussen kan ik stellen dat ik nog nooit in de buurt van dat slanke en dunne figuur ben gekomen en ik mij nu ook realiseer dat mijn illusie iets wat overheerst wordt door fantasie dan realiteit.

 

Nu ik het deze keer toch allemaal anders aanpak, heb ik ook besloten er iets meer realistisch naar te kijken. Dit kan eventueel ook lijken op het ontlopen van een teleurstelling (indien het doel niet gehaald wordt), wat het wellicht deels ook is, maar aangezien die crazy droombeelden eerder ook niet hebben geholpen, heb ik enkel het doel een gezond gewicht te behalen zonder daarbij mijzelf een einddatum op te dragen. Daarbij heb ik ook niet het gevoel dat ik dat gewicht MOET halen maar enkel hoop dat ik gewicht blijf verliezen om uiteindelijk op dat gezonde gewicht te komen. Je zou kunnen stellen: 'dat is dan toch ook een doel?".. Agreed, maar ik laat mijzelf hier wel wat marge in toe. Blijf ik iets hoger hangen maar voel ik mij goed en eet ik gezond, dan heb ik daar vrede mee. Voor mij is het voor nu het belangrijkste dat ik mijn lichaam leer begrijpen en ik aftast wat nou goed en minder goed werkt voor mij. Ik ben bijna aan het einde van mijn vijfde week en dit is normaal het punt waarbij ik de handdoek in de ring gooi. Omdat ik ook weer niet geloof dat je succesvol bent zonder enig leidraad of doel, heb ik toch een paar laagdrempelige doelen voor mijzelf gemaakt:

 

  • geniet van wat je eet en kies bewust;
  • eet niet producten omdat ze er nou eenmaal zijn en aangeboden worden.
  • Eet alleen wanneer je lichaam behoefte heeft aan voedsel en niet omdat het er nou eenmaal is;
  • behaal een gezond gewicht (of wat daarbij in de buurt blijft hangen); 
  • beloon jezelf 1x in de week met iets lekkers en geniet dan ook echt van dat moment en het product;
  • maak dit voedingspatroon je vaste gewoonte.         

 

Ik heb geprobeerd deze doelen zo dicht mogelijk bij de basis te laten blijven. Door al mijn eerdere pogingen merk ik ergens het gevoel te hebben dat hoe goed dit tot nu toe ook gaat, deze poging vast ook zal doodbloeden. Dit wil ik overigens absoluut niet, maar na zoveel verloren pogingen is het heel lastig om te geloven dat je het kan en dat het dit keer wel gaat lukken. Des te meer heb ik nu de behoefte het een succes te maken en ik heb daarom mijn doelen minder cijfermatig opgesteld, maar meer gericht op de basis waar ik op terug wil kunnen vallen. Een soort 'normen en waarden' als het gaat om mijn eetpatroon. Wezenlijk anders this time around is natuurlijk ook dat ik jullie meeneem in deze reis. Niet te vergeten dat de benadering geheel afwijkt van mijn eerdere pogingen. Ook heb ik sporten niet als verplichting opgenomen. Ik ben niet een grote sportfan. Ik vind het best ontspannend om naar de sportschool te gaan, maar de ene week kan ik drie keer gaan en de andere week lukt het mij maar om één keer daar de drempel over te gaan. Ik wil daar vrijheid in zodat ik ook hier mezelf niet klaarmaak voor 'falen' ten opzichte van irreële doelen. Iets wat meer reden (hoop ik) voor succes! I'll keep you posted!