Chia zaad, Just another superfood?

Gepubliceerd op 31 augustus 2020 om 20:23

Al jaren worden we doodgegooid met verschillende zogenoemde superfoods. Hoezo?? Waarom zou ik nu ineens allerlei zaden en pitten in mijn eten stoppen, terwijl we dit toch nooit deden? Nu zou dat ineens super gezond zijn en ons fitter maken? De nuchtere Hollander in mij zei: “dat heb ik eerder ook niet nodig gehad, dus nu ook niet”. Toch besloot ik wel mij te verdiepen in verschillende superfoods, waaronder chia zaad. Hier dan ook mijn ervaringen en mijn ontdekkingen.

 

Waar komt het vandaan?

Chia is een plantsoort afkomstig uit Mexico. Het werd geteeld door de oude wijze Azteken. Funny enough, is het woord chia afgeleid van het woord chian uit de taal van de Nahua, een Mexicaans volk dat weer afstamt van de Azteken. Het woord chian betekent ‘vettig’. Hoe gek het wellicht ook klinkt, chia zaad is een ideale bron van vet.

Wat zeggen de voedselgoeroes over chia zaad?

Volgens het voedingscentrum bestaan superfoods niet. Zij blijven bij hun preek dat gevarieerd eten volgens de schijf van vijf, de beste manier is om alle belangrijke voedingstoffen binnen te krijgen. De gezondheid bevorderende stoffen zitten ook in ‘gewone’ voedingsmiddelen en de geclaimde gezondheidseffecten van superfoods zijn niet in alle gevallen wetenschappelijk onderbouwd. Daarnaast zouden sommige superfoods ook weer slechte eigenschappen bevatten. Persoonlijk vind ik dat laatste een beetje een suffe vergelijking. Immers, ook normale producten bevatten positieve en minder positieve eigenschappen. Ook hierin draait het om balans.

 

Uit verschillende onderzoeken is ook gebleken dat chia zaadjes een grote hoeveelheid vezels, kalium, ijzer, eiwitten en antioxidanten bevatten. Wat voor mij persoonlijk ook erg belangrijk is dat chiazaad de transformatie van koolhydraten naar glucose fors kan vertragen. Dit zorgt dus weer voor de betere balans in de bloedsuikerspiegel. Ik heb in eerdere blogs ook al gesproken over het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel en het aanwakkeren van je insuline hormoon. Dit is bij mij van cruciaal belang gebleken tijdens het afvallen. Het zorgt er echt voor dat ik niet gefrustreerd raak.

 

Chia zaadjes tijdens een dieet

Ik kies er voor om dagelijks chia zaden toe te voegen aan mijn gerechten. Ik gooi ze door mijn smoothies, door mijn griekse yoghurt en zelfs door mijn omeletje. De zaadjes worden (op het moment dat ze in aanmerking komen met vocht), een verdikkend middel. De zaadjes veranderen dan in een gelachtige substantie die in je maag zorgen voor een voller gevoel. Nu is het natuurlijk niet zo dat door het toevoegen van chia zaad, je kilo’s ook zullen afnemen. Alles valt en staat nog steeds met het eten van de juiste voeding. Ik ervaar chia zaad echter wel als een waardevolle toevoeging in mijn dieet.

 

Zijn er dan nog nadelen?

Chia zaadjes hebben van nature een bloeddrukverlagende werking. Dat is natuurlijk fijn als je op natuurlijke wijze je bloeddruk wil verlagen. Echter, wanneer je mogelijk al medicatie gebruikt voor het verlagen van je bloeddruk is het raadzaam om het gebruik van chia zaad te bespreken met je behandelende arts. Ook kunnen de zaadjes winderigheid en darmklachten veroorzaken. Dit komt vaak omdat je wellicht gevoelig bent voor het verwerken van het manteltje dat zich over het algemeen bevind om een zaadje. Een oplossing is om het chia zaadje te laten weken, alvorens het te eten. Denk daarbij aan het maken van een chia pudding. Het manteltje weekt los waardoor je problemen van winderigheid en een mogelijk opgeblazen gevoel afnemen.

 

Succes!