Smoothies

Gepubliceerd op 31 augustus 2020 om 21:00

Ik hoor het steeds meer: "Ja, maar ik heb daar geen tijd voor!" of "Ja, maar hoe doe je dat dan?".. Nou, dat eerste kan ik gelijk uit de lucht helpen. Het maken van een smoothie kost zeker niet meer tijd dan het maken van een broodje kaas. Het is echt een kwestie van anders leren denken en je basis leren aanpassen. Waar je normaal denkt “goh, wat kan ik op mijn brood doen”, moet je je nu afvragen wat je in huis hebt voor een smoothie. Ik heb daarom een paar basis producten altijd in huis en deze laten mij nooit in de steek om te dienen als perfecte ingrediënten voor mijn smoothies. Daarbij heb ik altijd een paar vaste uitgangspunten voor mijn smoothies.

 Ja.. ja.. Ik kom al door met mijn tips! Laat ik beginnen met de producten:

  1. Coconut drink, no sugars
  2. Banaan
  3. Bevroren fruit
  4. Chia zaad
  5. Notenboter

Ik kan eigenlijk nog doorgaan met heeeeel veel producten die de ideale basis zijn voor smoothies, maar dan wordt de lijst heel lang.

De uitgangspunten waar ik mij vervolgens aan houdt zijn ongeveer de volgende:

  1. Hou de suikers laag (let hier op bij het toevoegen van je fruit en de hoeveelheden)
  2. Zorg voor genoeg vetten
  3. Zorg voor genoeg vezels
  4. Zorg voor zout
  5. Gebruik geen vruchtendranken

De suikers laag houden is van groot belang voor het stabiel houden je insuline levels (die piek en dat dal waar ik al eerder over sprak). Bedenk daarom voorafgaand aan het maken van de smoothie, en ook tijdens het doen van je boodschappen, welk fruit ‘slim’ is. Vergeet ook zeker niet dat juist groentes een waardevolle toevoeging kunnen zijn in een smoothie. Van spinazie, tot wortel, avocado, bieten, bleekselderij en kool. Allen mogelijke groentes die heel goed in een smoothie verwerkt kunnen worden. De overige uitgangspunten zijn van belang om ervoor te zorgen dat je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt maar ook verzadigd genoeg blijft. Zo zijn chia zaadjes een ideale bron van vet, maar ook pindakaas is een ideale toevoeging! Ook is het belangrijk om genoeg zout binnen te krijgen. Het is dan ook helemaal niet gek om een snufje zeezout toe te voegen aan een smoothie. Het klinkt gek, maar het brengt zelfs vaak de zoete smaken meer naar boven! En… het niet gebruiken van vruchtendranken rust ook voornamelijk op het feit dat deze suikers bevatten. Niet nodig, en dus niet doen! 😊

Hou dus de uitgangspunten in gedachte en zorg dat je basis altijd in huis is! Dan komt echt alles goed! 😊