Mealprepping! Mijn tips!

Gepubliceerd op 31 augustus 2020 om 21:15

Het eerste wat ik eigenlijk voortdurend te horen krijg is: “ja, maar het kost zoveel tijd!”. Kennelijk heerst het idee dat het veel tijd kost om gezond eten voor te bereiden. Zeker in tijden van drukte en veel verplichtingen, lijkt het alsof iedereen denkt dat voorbereiden van een gezonde lunch meer tijd kost dan de klassieke lunch. Het is alleen de grote misvatting! Natuurlijk had ook ik dit gevoel en idee, echter, ik ben er achter dat het niet een kwestie van tijd is, maar een kwestie van aanpassen van de gewoontes. Daarbij.. Door gezond te eten heb je meer energie en dus kost het uiteindelijk wel minder moeite dan dat je nu verwacht.

Ik ga er voor het gemak vanuit dat de ‘normale eter’ graag ‘s ochtends een paar boterhammen eet, een stuk fruit, ’s-Middags ook weer wat boterhammen of belegde crackers, een tussendoortje en uiteindelijk ’s-Avonds de warme maaltijd. Uiteindelijk vereist ook deze manier van eten een voorbereiding. Namelijk, het smeren van de boterhammen. Natuurlijk moet ik wel meegeven dat het smeren van boterhammen vaak minder afwas met zich mee brengt dan de mealprep die ik vaak heb, maar dat is dan een nadeel die ik niet super bezwaarlijk vindt.

 

Wat met name key is om van te voren even in te schatten hoe de volgende dag er voor jou uit gaat zien, en welke maaltijden dus meegenomen moeten worden. Ik snap namelijk ook dat mensen die onregelmatig eten, andersoortige mealprep zullen hebben dan iemand die op kantoor werkt. Er blijven echter ook voor die situaties hele simpele, snelle maar voedzame keuzes die je kan maken om toch gezond en zonder al te veel tijd te eten. De basis tot het succes is het aanpassen van de gewoontes en iets meer plannen in het eten. Geloof mij, hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt!

 

Voor mijzelf (en mijn man) heb ik een paar go to meals die ik super handig voor de dagen dat we op pad zijn voor werk.

 

Allereerst blijf ik fan van (1) SMOOTHIES. Een smoothie kan je super goed een avond van tevoren maken. Ik kies wel vaak voor bevroren fruit en voeg alle ingrediënten (zaden en toppings) toe aan de smoothie, voordat ik de blender aangooi. Op die manier zitten alle voedingsstoffen die ik nodig heb in de smoothie, hoef ik geen losse producten meer mee te nemen en ben ik ook nog een super snel klaar! Easy peasy toch!

 

Griekse yoghurt met bevroren fruit en noten (2)! Een andere optie die ik ook regelmatig mee neem naar mijn werk. De yoghurt en het fruit neem ik mee in een afsluitbaar bakje. Hopelijk heb je op jouw werkplek ook de mogelijkheid om eten in een koelkast te bewaren. Mocht je geen koelkast hebben, kan je er ook voor kiezen de yoghurt dus als ontbijt te nuttigen zodat het minder lang buiten de koelkast bewaard hoeft te worden. De droge toppings zoals chia zaad, hennepzaad, noten en kokos neem ik mee in een apart bakje. Eenmaal tijd om te eten, giet je het bij elkaar en hatseflats! Meal is ready!

 

Heb je behoefte aan een hartigere maaltijd, dan is het altijd een goed idee om groente te roerbakken (3) en hier een vettige side aan toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan gerookte zalm, olijfjes, noten of kaas.

 

Een ander optie is om een omelet (4) te maken met ei, groente en wat vlees. Denk bijvoorbeeld aan een beetje bacon, ham, kip of gehakt.

 

Tot slot maak ik graag 2 gebakken eitjes, met daarnaast wat champignons, rucola en een beetje avocado (5). Simpel en zo mee te nemen.

 

Al deze maaltijden kosten niet veel meer tijd. Een lifehack is tegenwoordig namelijk gesneden roerbakgroentes die overal al te krijgen zijn. Ik gooi zelfs deze zakjes in de vriezer zodat ik per keer een half zakje kan gebruiken. Al met al zijn er veel mogelijkheden om het preppen van het eten op die manier handig te maken. Hetzelfde geld voor bevroren fruit!

 

Het gaat er dus om dat je je gedachtegang aanpast. Dat is de eerste stap. Je zult zien dat het allemaal reuze meevalt.