Intermittent Fasting

Gepubliceerd op 8 september 2020 om 21:20

Wat zeg? Fasting? Is dat hetzelfde als vasten? Als in, niet eten.. Als in, verhongeren? Als in, waarom zou je dat willen?

Dit was ongeveer mijn eerste reactie toen ik ook maanden geleden hier ooit iets over hoorde. Waarschijnlijk ben ik nogal sloom want eerlijk gezegd kende ik de hele way of life die daarbij hoort niet. Niet ontbijten? Of in ieder geval, later ontbijten? Gaat dat niet regelrecht in tegen de principes van het voedingscentrum en hoe zit het dan met ‘het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag’. Ik snapte er niets van.

Toch was ik ook benieuwd naar wat dit dan eigenlijk betekende. Vooral ook, wat drijft de mens om alleen binnen bepaalde tijd te eten en daar buiten niet? Er moet dan toch een hele goede reden zijn, of men zal zich dan waarschijnlijk geweldig voelen.

Er zijn verschillende schema’s die je aan kan houden. De vast die mij dan nog het meeste aansprak was de 8/16 methode. Dit houdt in dat er een vast is van 16 uur en een ‘eating window’ van 8 uur. Nog steeds was mij niet helemaal duidelijk waarom je dit nou eigenlijk zou willen. Maar goed, research went on.. De gedachte lijkt te zijn ontstaan aan de hand van hoe men vroeger leefde. Mannen gingen na het ontwaken op jacht, vrouwen zochten naar bijvoorbeeld noten en fruit. Pas daarna werd de eerste maaltijd gegeten. Het lichaam is dan al opgestart, de spijsvertering komt op gang en pas later wordt de vast doorbroken met de eerste maaltijd. Pas door het lezen over intermittent fasting besefte is dat het woord “breakfast” eigenlijk dus ook gezien kan worden als “break fast”, waardoor het hele vasten direct veel logischer leek.

Waarom hebben we dan ooit bedacht dat de eerste maaltijd gelijk na het ontwaken moet plaatsvinden. Ik heb eerlijk gezegd geen idee… Wellicht is het gewoon ontstaan door het gemak en de luxe die we tegenwoordig kennen. Voedsel is immers everywhere! Hoewel ik nog steeds geloof dat de eerste maaltijd belangrijk is, hoeft hij wat mij betreft zeker niet om 7 uur in de ochtend genuttigd te worden. Ik merk namelijk eigenlijk totaal geen verschil in mijn concentratie en energie als ik pas later mijn vast doorbreek. Natuurlijk moest ik mijn ritme wel omgooien, en gaf dat mij in het begin wel wat honger, maar nu dit mijn ritme is heb ik nergens last van. Wat ik wel merk is dat ik eigenlijk geheel zonder honger de dag doorkom. Daarnaast merk ik ook echt dat ik minder snel last heb van een opgeblazen gevoel en ik ook echt het gevoel heb dat het bevorderlijk is voor de spijsvertering.

Dat brengt mij ook gelijk deels naar de theorie achter het vastende deel. Het idee is namelijk dat je een lichaam en de spijsverteringssysteem een bepaalde tijd rust nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Ook het verbrandingsproces zou beter van start gaan door een bepaalde tijd te eten, en een bepaalde tijd te vasten.

Al met al merk ik ontzettend veel voordelen. Ik voel mij in ieder geval veel beter en voornamelijk ook rustiger. Hoewel je zou denken dat je meer met eten bezig bent, heb ik juist het gevoel dat ik helemaal niet met eten bezig ben. Ik weet wanneer ik eet en daartussen is er rust.

De nadelen zouden er voor sommigen wel kunnen zijn. Zo lukt het niet altijd dit schema te combineren met intensief sporten. Wat je hierin wel zou kunnen proberen is het sporten te verplaatsen naar het begin van de dag. Het moment van de ‘jacht’. Een ander nadeel dat men kan zien is dat moeilijk combineren met sociale afspraken. Dat kan soms inderdaad een beetje ‘passen en meten’ zijn, maar ik merk dat het meestal wel lukt om wat te schuiven met de tijd. En ach, lukt het dan een keertje niet, dan is het ook prima.

Oh! En, mijn vrienden van het voedingscentrum heb ik ook nog even geraadpleegd. Zij zeggen eigenlijk vrij weinig over deze methode. Het kan voordelen hebben voor sommige, en voor anderen nadelen. Ze springen niet van enthousiasme, maar lijken ook niet echt bewezen bezwaren te hebben.

Mijn voordelen op en rijtje:

  • Geen honger;
  • Minder last van opgeblazen gevoel;
  • Betere spijsvertering;
  • Structuur die ik makkelijk kan volhouden.

Om er mee te starten heb ik overigens heel rustig opgebouwd. Iedere dag heb ik mijn ontbijtmoment een half uurtje verlegd. Ondertussen ontbijt ik meestal rond 10.30 en 11.00 uur, is mijn lunch rond 14.00 uur en mijn avondeten rond 18.00 uur. Geen honger, geen stress en ik voel me GEWELDIG!