Snacks en borrelen! Hoe dan?

Gepubliceerd op 20 september 2020 om 17:30

Snacken? En een gezonde leefstijl? Hoe doe je dat? Hier zijn mijn tips en handvatten die mij helpen om ook echt nog geniet momenten te creëren.

 

Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik ontzettend van eten houd. Goh! Waarom start je anders een foodblog? Ik bedoel, ik hou ook van snoepen, snacken en borrelen. Echt. Het liefst borrel ik het hele weekend lang. Nu past dit niet zo heel goed in de gezonde leefstijl die ik beoog te behalen. Ten minste, ik wil jullie toch even mee nemen in de snack en borrel mogelijkheden die er zeer zeker nog zijn, als je ook een bepaald dieet of leefstijl hebt.

Jullie weten ondertussen dat voor mij het meest belangrijk is om koolhydraten en suikers te meiden. Dat zijn voor mij de boosdoeners. Ik vind ze heerlijk hoor, maar het zijn de aanstichters voor gewichtstoename, honger en snaai momenten. Ook heb ik dan veel sneller last van een opgeblazen gevoel. Maar, borrel je dan zonder chips, stokbrood en crackers? Ja, zeker! Natuuuuuuurlijk geniet ik heus ook wel eens van een ‘treat’ moment, maar het is zeer zeker mogelijk om te borrelen zonder, in mijn geval, carbs en suiker.

 

Wat je als eerste moet weten is: “wat is de basis van mijn dieet of leefstijl?”. Eet jij bijvoorbeeld volgens de Paleo leefstijl, dan weet je dat je bij de oerproducten moet blijven. Eet je volgens een verarm dieet, dan weet je dat je kijkt naar magere producten. Het grappige is dat de keuze in producten zoveel groter is, als je maar leert dat je uit het klassieke ‘chipspad’ moet gaan om ze te vinden. Bedenk daarom welke kleine producten, jij het lekkerste vind in jouw dieet of leefstijl. Dit kan gaan van noten, tot olijven, vlees, kaas, komkommer, pure chocolade, zadencrackers, paprika, champignons, zoete aardappel en ga zo maar door. Ben je bijvoorbeeld echt een vlees eter en hou je van rauwe ham, leg dan wat ham en meloen op een schaal. Of ben je een kaas eter, kies dan een paar leuke kaasjes en serveer dit met wat verfrissende komkommer. Eet je weinig calorieën, kies dan bijvoorbeeld voor zaden crackers met wat cottage cheese. Of, maak een simpele dip met Griekse yoghurt, knoflook en bieslook en snack er op los met wat stengels komkommer of paprika. Geloof me, het smaakt echt zo slecht nog niet.

 

Ik vind het zelf ook echt een voordeel dat er zoveel alternatieve producten zijn tegenwoordig. Recent heb ik bijvoorbeeld de snacks mogen testen van Organic Treats : www.organictreats.nl (try it!). Je kan daar zelfs de heerlijkste drankjes vinden. Op die manier maak je het nog 10 keer makkelijker om borrelhapjes in huis te halen. Zo hebben ze heerlijke zoete treats op basis van natuurlijke suikers. Ook op hartige vlak zijn er echt meerdere aanraders waaronder de kikkererwten snackjes. Lekker pittig en hartig gekruid. Alsof je chipjes eet! Probeer dit soort snacks ook een keer om je gezichtsveld wat te verbreden.

 

Mijn handvatten voor snacks zijn in ieder geval de volgende:

  1. Kijk naar wat je wel eet, in plaats van wat je niet mag eten;
  2. Think out of the box. De klassieke snack, is niet de enige lekkere snack;
  3. Welke smaak vindt jij normaal lekker? Zout? Zoet? Bitter? Romig? Zoek daar een alternatief voor;
  4. Wat is beschikbaar buiten de authentieke ´snack´ schappen? Gebruik alle afdelingen en ook nieuwe snacks die aangeboden worden op platformen zoals Organic Treats.

 

En dan mijn favoriete snacks:

  1. kaasjes 
  2. worst of rauwe ham
  3. olijven
  4. gegrilde bimi’s of courgette met knoflook en een beetje soya saus

 

Dus! Genoeg opties. Het kost echt niet allemaal meer tijd, het vergt gewoon wat meer planmatig denken over wat je lekker vindt en wat er als alternatief beschikbaar is. Doe het twee keer, en je weet niet beter!