December maand

Gepubliceerd op 9 december 2020 om 19:57

It's the most wonderful time of the year. Of, beter gezegd, It's the most delicious time of the year!! Right? Ik ben gek op de decembermaand. Niet alleen om het eten, maar ook gewoon de warmte (binnen dan) en de gezelligheid. Het geneuzel, de lichtjes, de sfeer, het kneuterige genieten en de spanning van de kids als de pakjes zich gaan verzamelen onder de boom. I love it. Daarentegen staat de hele maand natuurlijk ook in het teken van lekker eten. We beginnen de maand met Sinterklaas en of je dat nou uitgebreid viert of niet, iedereen krijgt wel ergens een boterletter, speculaas of een chocolade letter.

Vervolgens komen de kersterige koekjes, snoepjes en chocolaatjes al de winkels binnen sluipen en word je op die manier verleid. Nog niet gesproken over de borrels en de verschillende diners. Hoewel dit jaar wellicht iets anders verloopt dan de andere jaren, hoor ik ook om mij heen genoeg digitale borrel plannen en wil men ook juist thuis genieten van een goede en lekkere maaltijd. De mogelijkheid om helemaal los te gaan in deze maand is ruim aanwezig. 

Overal 'nee' op zeggen is gewoon niet heel gezellig. Overal 'ja' op zeggen is weer niet zo gezond. Ergens moet ik een balans vinden. Ik hou mijzelf voor dat het makkelijker zou zijn als ik geen kinderen had. Dan zouden we een hoop ellende niet in huis hebben en niet kopen. Aan de andere kant weet ik ook heus zeker dat dit niet helemaal fair is. Voordat ik kinderen had vond ik pepernoten ook lekker en kon ik mijzelf ook volproppen met kerstkransjes.

 

Ik heb besloten dat ik deze maand dan ook niet te streng ga kijken. Dat betekent aan de andere kant ook niet dat ik helemaal los ga. Ik wil proberen om op de doordeweekse dagen zoveel mogelijk low carb te eten. In het weekend hebben we een treat avond. Geen cheat. Bij cheaten krijg ik het gevoel van valsspelen. Een treat klinkt positiever en dus ook alsof je er van mag genieten. Je hoeft er niet schuldig over te voelen. Het is een bewust moment, waar je bewust voor kiest. Ik probeer dan wel te kiezen voor kwaliteit. Ik wil mijzelf niet volproppen met dingen waarvan ik later niet persé het gevoel heb dat het lekker was. Ik wil echt lekkere dingen kiezen, waar ik echt van kan genieten en waar ik mij dan ook heel bewust mee kan treaten. Dan is het wellicht ook helemaal geen cheat. 

Uiteraard ga ik op de echte feestdagen gewoon genieten van wat voorbij komt. Na de vakantie kunnen we dan weer gezond aan de slag.